Zuurkool Stamppot

Zuurkool stamppot is een echte Hollandse klassieker. Zuurkool is een product dat vroeger al tijdens de wintermaanden in Noord Europa gegeten werd. Het is ingemaakte witte kool die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën lang houdbaar wordt. In vroeger tijden waren er maar weinig groenten beschikbaar tijdens de winter. Zuurkool was ook een populair voedingsmiddel op lange scheepsreizen omdat het lang goed bleef en hielp om scheurbuik te voorkomen, omdat het zoveel vitamine C bevat. In Vlaanderen spreekt men van “choucroute”, een Franse verbastering van het Middelhoogduitse woord “sūrkrūt”, in het modern Duits sauerkraut genoemd.

zuurkool stamp pot
Ingrediënten:
1 kg aardappels
500 gram wijnzuurkool
4 speklapjes
1 rookworst
100 gram spekblokjes
zout
peper
nootmuskaat

Bereiding:
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Spoel de zuurkool af in een zeef. Doe de aardappels, zuurkool en speklappen in een pan met een bodem water en kook alles samen gaar. Bak de spekblokjes in een koekenpan zonder boter of olie knapperig.
Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal de speklappen uit de pan en stamp aardappels en zuurkool tot stamppot. Voeg als het te droog is eventueel een scheutje water of melk toe. Meng de spekblokjes erdoor en breng de stamppot op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Serveer de zuurkool stamppot met de speklappen, en de in stukjes gesneden rookworst en eventueel mosterd.

Oud Hollandse versie:
Deze Oud Hollandse versie is net een beetje anders. Gebruik met dezelfde basis ingrediënten en bereidingswijze met de volgende aanvullingen/toevoegingen:
Voeg tijdens het koken van de aardappelen en zuurkool nu een laurierblad en een paar jeneverbessen toe en verwijder deze vóór het stampen.
Bak twee in ringen gesneden uien in een klont boter op laag vuur bruin. Roer de uien samen met de gebakken spekjes door de stamppot en serveer de zuurkoolstamppot met gebakken sauzijcen in plaats van rookworst. Rol daarvoor de saucijzen door een beetje bloem en bak ze in een klontje boter rondom bruin. Voeg een scheutje water toe en laat ze in 20 minuutjes gaar worden. Neem de saucijsjes uit de jus en laat de jus eventueel meer inkoken, of voeg juist wat meer water toe, afhankelijk van de dikte van wat er nog in de pan zin. Serveer de zuurkool met de speklappen, worst en jus.

Heb je plezier gehad in het maken en eten van deze stamppot ? Dan raden wij je aan ook eens deze recepten te proberen : Bloemkoolschotel met gehakt, Schnitzel met champignonsaus of Chili con carne.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: