Zelfgemaakte Mayonaise

Mayonaise maken is helemaal niet zo moeilijk. De truc is dat je alle ingrediënten op kamertemperatuur gebruikt en de olie er in het begin druppelsgewijs aan toe te voegen. Als je een keukenmachine of handmixer hebt is het helemaal makkelijk, maar met een garde is het ook te doen. Krijg je nog spierballen van ook :-)

heerlijke zelfgemaakte mayonaise

Je hebt nodig:
een eidooier
een theelepel Dijon mosterd
een of twee theelepels citroensap of witte azijn
150-200 ml zonnebloemolie of lekkere olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Zorg dus dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn om schiften te voorkomen. Doe de eidooier in een kom, samen met een mespuntje zout, een mespuntje peper en de mosterd. Klop dit even door en druppel de olie erin, heel langzaam, terwijl je (of de machine) blijft kloppen.

Zodra de mayonaise dikker wordt kan je de olie er sneller doorheen doen. Het kloppen van de mayonaise duurt zo’n vijf minuten, je moet doorgaan tot het dik genoeg is. Maak het als laatste op smaak met eventueel nog een beetje zout en peper en de citroensap of azijn.

Als je het op deze manier doet kan het bijna niet fout gaan. Mocht het toch gaan schiften, dan kan je er een een paar druppels water aan toevoegen om het te herstellen.

Tip: doe er per 100 ml mayonaise een teentje knoflook doorheen voor knoflookmayonaise (aïoli).

Leave a Comment

{ 3 trackbacks }

Previous post:

Next post: