Vleessoep

Elk land heeft wel zijn eigen variatie op vleessoep, een lekkere stevige maaltijd die ideaal is om restjes vlees op te maken. Zo is deMarokkaanse vleessoep behoorlijk pittig en wordt het vaak tijdens de vastenmaand Ramadan gegeten en Griekse vleessoep heeft weer een heel ander, zachter karakter. De Ierse stew is eigenlijk niet echt een soep, maar komt wel aardig in de richting. Maar allemaal hebben ze gemeen dat er een goed stuk stoofvlees in verwerkt wordt en groenten, waardoor het een complete maaltijd is. Ook wij hebben onze variatie op deze maaltijdsoep. Hieronder volgt een recept voor Brabantse vleessoep voor 8 personen. Een heerlijk familiemaaltijd voor gure dagen!

vleessoep
ingrediƫnten:
Om de bouillon te trekken:
1 ribstuk (rund) van ongeveer 1 kg.
250 g. gehakt (+zout, peper, nootmuskaat en paneermeel)
1 mergpijpje
1 Liter water
2 Laurier- en 2 foelieblaadjes
1 Bouillonblok, rund

Verder:
500 g. grofgesneden boerensoepgroenten; prei, wortel, aardappel, doperwten, ui, knolselderij
1 blik/pot kapucijners (niet afgieten)
1 blik/pot witte bonen (niet afgieten)
Stevige vermicelli naar smaak. Voor een stevigere soep voegt u meer vermicelli toe dan voor een lichtere soep
1 Stuk boerenmetworst van 250 gram, in blokjes gesneden
1 bosje bladselderij (fijngesneden)

Bereiding:
Maak het gehakt aan met wat zout, peper en nootmuskaat en voeg eventueel wat paneermeel toe voor de stevigheid. Draai er kleine balletjes van. Doe het water in een ruime pan en doe de balletjes en de rest van de ingrediƫnten voor de bouillon erbij. Als dit kookt ontstaat er bruin schuim bovenop; schep dit er af. Laat de bouillon afgedekt ongeveer 4 uur trekken. Als het nodig is tussendoor wat kokend water toevoegen.
Verwijder de blaadjes en het mergpijpje en gooi deze weg. Haal het ribstuk uit de pan. Verwijder de botten en snijd het vlees in stukjes en doe het weer terug in de pan.
Voeg nu de groenten, de kapucijners en bonen met het vocht, de vermicelli, de selderij en de boerenmetworst toe. Laat de soep nog een klein kwartiertje koken tot de groenten gaar zijn. Breng de vleessoep op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Serveer deze lekkere maaltijdsoep met stokbrood of focaccia en (kruiden)boter.

Er staan op makkelijkerecepten ook andere soep recepten van bijvoorbeeld Preisoep, Linzensoep en Erwtensoep.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: