Vegetarische risotto met bospaddestoelen

Deze risotto is niet moeilijk te maken, maar je moet de rijst wel 20 minuten al roerend de tijd geven om mooi beetgaar te worden. Je kan de onderstaande vegetarische risotto maken, maar ook met spek of ham is het heerlijk.

Ingrediënten:
een ui, gesnipperd
twee teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
olijfolie
300 gram bospaddestoelen (of een paddestoelen melange, in dat geval heet het recept: vegetarische risotto met paddestoelenmelange :-) )
een eetlepel verse rozemarijn, gehakt
300 gram risottorijst
een glas droge witte wijn (150ml)
750 ml. tuinkruidenbouillon, kokend heet
een bakje cherrytomaatjes
zout en peper
parmezaanse kaas, geraspt.

Bereiden:
Maak de paddestoelen schoon met een stukje keukenpapier. Niet onder de kraan want dan zuigen de paddestoelen zich vol water en is de smaak weg. Snij de paddestoelen in reepjes.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en fruit het uitje en de rozemarijn een paar minuten op niet te hoog vuur. Doe de knoflook erbij en de paddestoelen en roerbak ze een paar minuten.

Doe het vuur iets hoger, voeg de rijst toe en roerbak een minuut totdat de risotto glanst. Doe dan de witte wijn erbij en wacht tot het in de rijst is getrokken. Voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe. Roer steeds door zodat het niet aanbakt en doe er pas bouillon bij als het eerdere opgenomen/verdampt is. Vanaf de rijst toevoegen totdat het klaar is duurt ongeveer 20 minuten.

Voeg na ongeveer 15 minuten de cherrytomaatjes toe, die moeten een beetje heel blijven. Proef bijna aan het eind even of de rijstkorrels al beetgaar zijn. Ze moeten wel smeuïg zijn, maar niet te zacht.
Zet de geraspte parmezaanse kaas op tafel.

Als je deze risotto niet vegetarisch wilt maken, of alleen voor een paar personen, dan kan je, nadat je de vegetarische borden hebt opgeschept, ook wat van te voren uitgebakken spekjes door de risotto roeren. Ook kan je daarvoor gebakken blokjes pancetta of andere rauwe ham voor gebruiken. Wees creatief en pas de ingrediënten aan naar je eigen smaak!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: