Vanille Cupcakes

Cupcakes zijn handige kleine cakejes die vaak rijkelijk versierd worden met een kleurrijke mix van boter en poedersuiker. Rose, groen, blauw, paar, al dan niet met sprinkles en versiersels. Cupcakes zijn uitermate geschikt als lekkernij voor een kinderfeestje, maar steeds vaker zien we ze ook op bruiloften in plaats van de traditionele bruidstaart.

vanille cupcakes
Ingrediënten:
Papieren cakevormpjes
Muffin bakblik
2¾ kop cakemeel
2 tl bakpoeder
200 gram ongezouten boter, zacht
1¾ kop poedersuiker of witte basterdsuiker
4 eieren
1 el vanille extract
1 kop melk
Een snufje zout

Voor de topping (botercrème):
200 gram ongezouten boter, zacht
½ kop melk
1 el vanille extract
8 koppen poedersuiker
Kleurstof voor het kleuren van de topping

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170°C. Plaats de papieren cakevormpjes in de het muffin bakblik. Zeef cakemeel en bakpoeder in een kom. Prak in een andere kom de boter en mix er telkens 1/3 van de basterdsuiker door, tot een lichte en luchtige massa ontstaat en de suiker bijna is opgelost. Voeg de eieren een voor een toe en mix met een mixer op een lage stand voor ongeveer 1 minuut. Terwijl u mixt voeg het vanille extract toe.
Meng 1/3 van het meel met het botermengsel en mix op een lage stand tot het meel geheel in het botermengsel is verwerkt. Voeg nu de helft van de melk toe en mix verder. Deze handeling herhalen tot al het meel en melk is vermengd met het botermengsel.
Lepel het deeg in de vormpjes tot ¼ onder de rand. Bak de cupcakes in ongeveer 18 tot 22 minuten gaar. Neem de cupcakes onmiddellijk uit het bakblik en laat ze in ongeveer 30 minuten afkoelen.

Prepareer ondertussen de topping (botercrème). Prak de boter voor ongeveer 2 minuten. Voeg daarna de melk, het vanille extract en half van de gezeefde poedersuiker toe en mix voor ongeveer 3 minuten totdat een luchtige massage ontstaat. Voeg wat meer melk of wat meer suiker toe indien de massa te droog of te nat is. Voeg wat kleurstof aan het mengsel toe (telkens 1 druppel tot de juiste kleur is bereikt).
Lepel het mengsel in een spuitzak en spuit de gekleurde botercrème op de cupcakes.
Desgewenst kan de topping worden gedecoreerd met sprinkles of andere versiersels.

Ben je een liefhebber van zoetigheid en hartige hapjes probeer dan ook eens heerlijke appelflappen of als je zin hebt in een populair nagerecht probeer je eens onze tiramisu.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: