Satestokjes met satesaus

Oorspronkelijk komt saté uit Indonesië en Maleisië. Daar worden drie stukjes vlees op een bamboestokje gespiest en boven een barbecue gegrild. Handiger zijn metalen satépennen, omdat die niet verbranden in de oven.

Lekkere saté kan je maken van kip, geitenvlees, garnalen of varkenshaas, maar meestal wordt kip of varkenshaas gebruikt.

Je hebt nodig voor de marinade:
5 eetl. ketjap manis
4 tenen knoflook, fijngesneden
een halve ui, heel fijn gesnipperd
het sap van een halve citroen
4 theel. korianderpoeder ( ketoembar)
2 theel. gemberpoeder (djahe)
een mespuntje sambal

En voor de saus:
Twee hele grote scheppen pindakaas
1,5 dl ketjap manis
een halve ui, fijngesnipperd
mespuntje sambal
klein scheutje azijn
schepje suiker
een eetlepel boemboe saté poeder

En het vlees: ongeveer een pond kipfilet of varkenshaas per vier personen.

Bereiden:
Leg, als je houten satéstokjes gebruikt, deze minimaal een half uur in koud water zodat ze minder snel verbranden in de oven of op de barbecue. Snij de kipfilet of varkenshaas in blokjes van 2 bij 2 cm. Doe alle ingrediënten van de marinade bij elkaar en leg het vlees erin. Laat het minimaal een uur marineren.

Doe voor de satésaus een beetje olie in een steelpannetje en fruit de ui een paar minuten. Doe vervolgens de rest van de ingrediënten erbij en roer het goed door elkaar heen. Doe er dan wat warm water bij, net zolang totdat je een iets te dunne saus hebt. Als je de saus (terwijl je goed roert!) verwarmt op het fornuis dikt het namelijk heel snel in. De saus hoeft alleen verwarmd te worden, niet doorgekookt.

Rijg het vlees aan de stokjes, haal het teveel aan marinade eraf, leg ze op aluminiumfolie op een bakplaat of rooster en gril ze in de oven, vier minuten aan elke kant. Ze kunnen uiteraard ook in een grilpan gegrild worden of op de barbecue.

Dien de satéstokjes op met de saus, een stukje stokbrood of rijst en een frisse groene salade of een komkommersalade. Ook kroepoek, seroendeng, atjar en gebakken uitjes mogen niet ontbreken.

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: