Pommes Dauphinois

Dit is een feestelijk aardappelgerecht waarbij de aardappel gegaard wordt in melk en room. Het komt oorspronkelijk uit Frankrijk en wordt in veel variaties gemaakt. Vaak gaat er kaas in, maar dat hoeft dus niet. Ook wordt er wel ei doorheen gedaan, het mag allemaal!

pommes dauphinois, romige aardappelschotel Ingrediƫnten:
800 gram geschilde grote aardappelen
2,5 dl melk
2,5 dl room
een flinke teen knoflook, uitgeperst
peper, zout en nootmuskaat

Bereiden:
Verwarm de oven op 200 graden en snij de rauwe aardappelen in hele dunne plakjes van ongeveer een millimeter. Doe ze in een zeef en spoel ze af met heet water. Meng de room met de melk, de knoflook, peper, zout en nootmuskaat. Roer het even goed door elkaar met een garde. Leg in een ovenschaal van 2 liter dakpansgewijs een laagje aardappelplakjes.

Giet er een dun laagje roommengsel over. Herhaal dit tot de aardappels op zijn. Giet de rest van de room er ook over. Zet de schaal een uur in de oven. Het vocht moet zoveel mogelijk verdwenen zijn, zodat je een soort aardappeltaart over houdt. Als je er kaas in wil doen kan je na elk laagje room wat geraspte kaas overheen strooien. Gruyere of Emmenthaler is heerlijk maar elke andere soort kan ook.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: