Peperroomsaus

Peperroomsaus is nou zo’n typische klassieker waar talloze varianten van bestaan. De saus wordt veelal geserveerd met biefstuk of steak en frites, maar combineert eigenlijk ook prima met witvis, kip, lamskoteletjes en zelfs gehaktballetjes. Vaak wordt gedacht dat het moeilijk is om een gebonden saus te maken, maar dat valt eigenlijk heel erg mee. Juist omdat er zoveel variaties zijn, hebben we hieronder 2 recepten weergegeven en de precieze manier van bereiding stap voor stap omschreven. Dan zie je dat peperroomsaus helemaal niet moeilijk is om te maken!

peperroomsaus
Ingrediënten peperroomsaus 1:
- 50 gram roomboter
- 40 gram bloem
- 1 fijngesneden sjalotje of klein uitje
- ½ liter runderbouillon zelf getrokken of van blok; afgekoeld!
- 2 eetlepels groene peperkorrels op sap
- ½ theelepel dijonmosterd
- 2 eetlepels cognac
- 125 gram crème fraiche
- zout & peper

Bereiden
Smelt de boter en fruit het sjalotje, als het begint te bruinen, roer er dan de bloem door. Giet vervolgens de afgekoelde bouillon erbij. (Het is belangrijk dat de bouillon niet meer warm is, anders krijg je heel snel klontjes omdat de bloem dan meteen bindt.) Breng het mengsel aan de kook terwijl je blijft roeren. De saus begint dan te binden. Roer de peperkorrels, de mosterd, de crème fraiche en de cognac erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe.

Ingrediënten peperroomsaus 2:
- 1 fijngesneden sjalotje
- 1 eetlepel zwarte peper, liefst uit de molen
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 2 dl melk
- 1 dl room
- Paar druppeltjes citroensap
- 2 eierdooiers
- boter
- zout

Bereiden
Smelt de boter en bak het sjalotje zachtjes aan, voeg peper en tijm toe en laat 5 dit minuutjes meestoven. Schenk vervolgens melk en room erbij en breng. Blijf roeren totdat het kookt, laat het ongeveer 10 minuutjes op laag vuur pruttelen. Breng op smaak met citroensap en zout. Klop de eierdooiers in een aparte schaal los met een garde en roer er een paar lepels hete saus door. Schenk dit mengsel langzaam en al roerend bij de saus. Blijf roeren tot de saus indikt, maar laat het niet meer koken.

Tips:
Deze saus is natuurlijk het lekkerst in combinatie met een vleesgerecht met als voorgerecht bijvoorbeeld Carpaccio of Spaanse garnalenspiesjes met knoflook.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: