Pannen en potten

Koken wordt veel leuker als je met goede spullen werkt. Pannen krijgen het in de keuken echt voor hun kiezen; extreme hitte, grote temperatuurs-schokken bij afblussen of onder de koude kraan en krassende spatels en bestek, het moet er maar tegen kunnen.

Een kwaliteitspan zal tijdens gebruik niet kromtrekken door temperatuurswisselingen, wat voor koken op een vlakke plaat zoals elektrische kookplaten, inductie of halogeen funest is. Ook zal een goede pan een gelijkmatige en snelle warmtegeleiding hebben en ook de aanhechtingspunten van de grepen zullen bestand moeten zijn tegen langdurig intensief gebruik.

Moderne technologie├źn en nieuwe materialen maken dat alle deze goede eigenschappen gegarandeerd kunnen worden bij de betere merken. De levensduur van kwaliteitspannen is dan ook groot: een goed merk zal lange of zelfs levenslange garantie geven na aanschaf. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij de aanschaf van de pan of pannenset.

Welke verwarmingsbron gebruik je?
Er zijn diverse soorten kookplaten: gas, elektrisch, keramisch en halogeen en inductie. En er bestaat zelfs een gas-op-glassysteem of gas-onder-glassysteem waarbij een glaskeramische kookplaat op het gasfornuis ligt.

Op gas kan je alles gebruiken, maar waar je wel op moet letten is dat je nooit een pan op een van de andere soorten kookplaten kan gebruiken die al eerder op een gasfornuis is gebruikt. Dit komt omdat de pan dan een beetje krom getrokken kan zijn. Je kan dit eenvoudig testen door de pan op een hele vlakke ondergrond te leggen en voorzichtig heen en weer te wiebelen. Zit er beweging in, dan is de pan niet meer goed te gebruiken op een vlakke kookplaat.
Pannen die op inductie koken moeten magnetisch materiaal in de bodem hebben.

Eenvoudig een magneet tegen de bodem van de pan houden leert je of de pan hiervoor geschikt is maar bij aanschaf staat er uiteraard een vermelding op of de pan geschikt is voor inductie. Ook voor keramische, elektrische of halogeenpannen geldt dat er een vermelding op staat.

Is de pan vaatwasbestendig?
Als de pan uit roestvrij chroomstaal is vervaardigd kan het niet tegen de agressieve schoonmaakmiddelen in de vaatwasser, pannen van roestvrij chroom/nikkel of edelstaal zijn er wel tegen bestand. Ook hiervoor geldt dat bij aanschaf van een nieuwe pan altijd staat aangegeven op de pan of de verpakking of deze vaatwasbestendig is.

Worden de handgrepen heet?
Handgrepen, aan de pan of aan het deksel, die heet worden kunnen uiteraard aangepakt worden met een pannenlap maar het werkt veel prettiger als je de pan gewoon op kan tillen of verschuiven.

Is de pan geschikt om in de oven te gebruiken?
Anti aanbaklagen, glazen pannen, bakelieten, kunststoffen of aluminium handgrepen kunnen niet of niet te lang in de oven. Roestvrijstaal en gietijzeren pannen kunnen dat wel. Vaak staat er op de pan of in de gebruiksaanwijzing een maximum temperatuur waarop de pan in de oven kan. Bij merkpannen kunt u dat ook bij de website van de fabrikant vinden of opvragen.

Zijn de pannen handig om kookvocht af te gieten?
Pannen met hooggeplaatste handgrepen en vlakke deksels zijn makkelijker af te gieten dan pannen met hoge deksels en lage handgrepen.

Als je over al deze factoren hebt nagedacht is er natuurlijk ook nog je persoonlijke smaak. Styling en design is heel persoonlijk en ook je kookstijl bepaald met welke pan je wilt gaan koken.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: