Ovenschotel met boerenkool

Wist je dat boerenkool het lekkerst is als er een nachtje vorst overheen gegaan is? Boerenkool is dan ook de wintergroente bij uitstek. Het is een super gezonde groente die boordevol essentiële voedingsstoffen zit die we vooral in de winter nodig hebben. Er zijn talloze recepten met boerenkool waarvan boerenkool stamppot waarschijnlijk wel de bekendste is. Deze ovenschotel is een heerlijke variatie op een oude klassieker. Een rijk gevulde ovenschotel om op koude dagen van te smullen!

boerenkool
Ingrediënten:
1 Zak kruimig kokende aardappels (1kg)
1 Kg boerenkool
1 Grote rookworst van goede kwaliteit
1 dl. melk (halfvol of vol)
1 Bakje Boursin Cuisine knoflook & fijne kruiden
40 Gram boter + boter voor invetten
50 Gram geraspte oude kaas
2 Eetlepels paneermeel

Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 220 graden Celsius.
Ovenschaal invetten met boter.

Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukken (kleiner dan als je gewoon aardappels kookt). Was de boerenkool, verwijder de dikke stelen en snijd de rest in dunne reepjes. Kook de aardappelstukjes in ongeveer 12 minuten gaar en kook de boerenkool tegelijkertijd in ongeveer 10 minuten in een aparte pan. Verwarm de rookworst in het plastic, zoals op de verpakking vermeld staat.
Giet de aardappels af en prak ze fijn met een stampotstamper. Maak de melk een beetje warm en maak van de melk en de aardappels een luchtige puree. Giet de boerenkool af en roer de Boursin erdoor. Snijd de rookworst in plakjes.
Doe de helft van de boerenkool in de ovenschaal, alle rookworst, maar houd een paar plakjes apart. Doe de helft van de puree erover, weer boerenkool en de rest van de puree. Druk de overgebleven rookworst in de puree. Bestrooi met de kaas en het paneermeel en de boter in klontjes over de bovenkant. Zet de schaal in de oven totdat de bovenkant mooi bruin en knapperig is.

Een lekker voorgerecht dat goed samen gaat met dit gerecht is een garnalensalade of linzensoep.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: