Ovens

In de meeste keukens zal de oven niet ontbreken en dat is terecht want bijna alles is in de oven te bereiden. Vlees braden, kip grillen, een visschotel, taart, pizza’s en groente bereiden, wie kan nog zonder de oven? Bij het uitkiezen van een nieuwe oven moet je jezelf een paar vragen stellen om er zeker van te zijn dat je een oven kiest die bij je past.

Wat voor soort oven moet ik nemen?
Er zijn kortweg twee soorten ovens die je kan kiezen: conventionele ovens en multifunctionele ovens.
conventionele ovens zijn onder te verdelen in gasovens en elektrische ovens. Gasovens en elektrische ovens zijn ovens met boven- en onderhitte. De onder- en bovenwand worden verwarmd en daardoor wordt de lucht heet. Soms zijn de onder- en bovenwarmte los van elkaar aan te zetten, wat handig kan zijn bij natte taartbodems of pizza’s.
Gasovens kunnen vaak niet heel laag, meestal is de minimumtemperatuur 70 graden. Dit is te hoog om bijvoorbeeld brooddeeg te laten rijzen.

Elektrische ovens beginnen vaak al bij 50 graden, wat wel goed is voor brooddeeg.
Bij gasovens wordt de temperatuur ingesteld door middel van standen, vaak 1 tot en met 8. Hierbij is stand 1 140 graden en elke stand hoger is 20 graden erbij. Stand 8 is dan 280 graden.

Multifunctionele ovens zijn ovens waarbij er, naast de gewone onder- en bovenwarmte, ook andere functies zijn:
Grill: Om een gerecht te gratineren, of een gebraad een lekker korstje te geven is een grill heel handig. In combinatie met een draaispit kan je de perfecte kip bereiden.
Hete lucht oven: De lucht wordt in een hete lucht oven door een warmtewisselaar verhit en met een ventilator de oven in geblazen. Bij een hetelucht oven kan je de temperatuur vaak wat lager instellen dan bij een conventionele oven omdat de lucht heel effectief verspreid wordt.
Stoomoven: In een stoomoven wordt niet de droge lucht verwarmd maar wordt er door middel van hete stoom gegaard en verwarmd. Het voordeel is dat de struktuur, smaak en kleur veel mooier blijven van bijvoorbeeld groente. Ook zal vlees niet uitdrogen tijdens langere bereidingen met stoom.

Er bestaan twee soorten stoomovens: met hoge druk en drukloze stoomovens. De hogedrukovens zijn eigenlijk een soort sjieke snelkookpannen. In de drukloze stoomovens wordt geen druk opgebouwd waardoor het makkelijker is om de oven tussentijds te openen. Dat is handig als je meerdere gerechten met verschillende gaartijden in de oven wilt bereiden.
Bij eenvoudige drukloze ovens moet je een bakje water vullen wat gaat koken boven de 100 graden waardoor er stoom ontstaat. Bij de geavanceerdere modellen wordt er stoom van buitenaf naar binnen geblazen. Hier kan ook bij lagere temperaturen gewerkt worden. Door vlees bij lagere temperaturen (rond de 80 graden) te garen blijven de eiwitstrukturen intact.
Magnetronoven: Dit is een oven met een magnetronfunctie. Dat houdt in dat het opwarmen van een gerecht sneller gaat of dat de garing door de magnetron gebeurt terwijl de grill voor een lekker korstje zorgt.

Combinaties van bovenstaande ovens zijn in allerlei vormen te krijgen. Stoomovens met grill, heteluchtoven met stoomfunctie of een heteluchtoven met magnetron, grill en stoomfunctie, het kan allemaal.
Bedenk goed wat je echt met de oven doet en neem de soort oven die het best past bij jouw kookstijl.

Moet ik een inbouwoven, een losse oven of een fornuis nemen?
Afhankelijk van de situatie in de keuken kan je besluiten tot een losse oven. Deze zijn meestal wat goedkoper, maar het is minder fraai om te zien. Ook zijn de losse ovens meestal wat kleiner.
Een fornuis is bijna altijd ook losstaand, maar kan heel mooi in een keuken staan tussen andere elementen. Een inbouwoven kan op ooghoogte ingebouwd worden, maar je moet wel rekening houden met de stroomvoorziening en eventueel waterleiding.
Een oven gebruikt meestal redelijk veel energie en het is daarom verstandig om het op een aparte elektra-groep te zetten.
Voor stoomovens die zelf stoom genereren zijn er verschillende mogelijkheden. Sommige modellen hebben een navulbaar reservoir, anderen hebben een aansluiting op de waterleiding nodig. Ook kan de afvoer van water via de vaste afvoer gaan.
Bij een inbouwoven moet ook rekening gehouden worden met de warmteafvoer en de invloed van de warmte op de directe omgeving. Zet dus geen oven onder een kastje met een voorraad etenswaren!

Hoe groot moet mijn oven zijn?
Dit is helemaal afhankelijk van hoe je de oven gaat gebruiken en voor hoeveel mensen je normaal gesproken kookt. Ben je in je eentje of heb je een gezin met vijf kinderen? Maak je uitgebreide ovenschotels of wil je alleen af en toe een pizza opwarmen? De grootte kan variëren van 9 liter tot meer dan 70 liter.

Waar komt mijn oven te staan?
De plaats van de oven bepaald of de deur wel of niet handig te bedienen is. Bij sommige modellen is de draairichting te wijzigen zodat de deur andersom opengaat, wat misschien net beter uitkomt. De deur kan links of rechts draaien maar ook omlaag. Bij een fornuis staat de oven laag en is een naar beneden kantelende deur handig. Bij een oven op ooghoogte zou die in de weg kunnen zitten en is een deur die naar links of rechts draait handiger.

Komen er kinderen in de keuken die bij de oven kunnen?
Als je kinderen hebt en een lage oven is het handig om een kinderbeveiliging te nemen. Deze beveiliging zorgt ervoor dat een kind de oven niet kan openen tijdens het bakken, of dat hij de oven niet per ongeluk aan kan zetten.

Wat voor opties kan ik nog meer nemen?
Er zijn veel opties mogelijk die niet zozeer de kwaliteit van de oven bepalen maar wel erg handig kunnen zijn.
Je kan bijvoorbeeld kiezen tussen draaiknoppen, tiptoetsen, druktoetsen of een combinatie hiervan. Dit is helemaal afhankelijk wat je zelf prettig vind. Wel zijn tiptoetsen het makkelijkst te reinigen.
Meestal zit er wel een ingebouwde verlichting in en een kookwekker en klok.

Handige opties zijn verder:
-Een tijdsinstelling waarmee je de oven kan programmeren om te starten en stoppen op tijden dat je nog niet thuis bent.
-Voorprogrammering: als je recepten hebt die je vaker maakt, kan je de instellingen vastleggen.
-Een ontdooiknop: hiermee kan je met een druk op de knop iets ontdooien
-De temperatuursinstelling kan traploos zijn of met stappen van 5 of 10 graden instelbaar zijn.
-Een voorverwarmknop waarmee heel snel de oven op temperatuur gebracht kan worden.
-Een inwendige koeling om de oven na gebruik sneller af te laten koelen. Dit is handig als bescherming voor kleine kinderen
-Een extra geisoleerde deur, ook voor de veiligheid. Hierbij wordt de deur veel minder heet aan de buitenkant.
-Zelfreinigende systemen door middel van pyrolyse.
-Een uitneembare ovendeur kan ook heel handig zijn bij het reinigen.
-Het display kan digitaal zijn of met inwendige draaischijven.
-Telescopische geleiders zijn erg handig om het rooster of de bakplaat uit de oven te trekken zonder dat de plaat kan vallen.

Welke accessoires kan ik erbij krijgen?
Vaak wordt de oven geleverd met een bakplaat en een of twee roosters. Verder is het mogelijk om een vleesthermometer te koppelen aan de oven, waarbij de oven uitgaat zodra de ingestelde temperatuur in het vlees bereikt is. Een draaispit voor onder de grill waarmee bijvoorbeeld een kip aan alle kanten gegrild kan worden wordt bij een oven met grillfunctie vaak standaard meegeleverd. Soms worden er cadeau’s bij aanschaf gedaan in de vorm van een pizzasteen, vangschaal of kookboeken.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: