Ouderwetse appeltaart

Dit is het basisrecept voor een overheerlijke appeltaart, maar je kan de vulling eindeloos variëren.

Ouderwetse appeltaart: het basisreceptIngrediënten:
voor het deeg:
300 gram bloem
200 gram roomboter
100 gram suiker
een ei
een snufje zout

voor de vulling:
7-8 appels, een beetje harde en zure appels zoals goudreinetten
50 gram suiker
100 gram rozijnen
twee theelepels kaneel
eventueel een eetl. citroensap of de rasp van een halve citroen
eventueel een handje grof gehakte walnoten of amandelen

Bereiding:
Verhit de oven op 175 graden. Snij de boter in kleine stukjes. Zeef boven een kom de bloem en doe de suiker, het snufje zout, de boter en driekwart van het ei erbij. Kneed dit tot een mooi deeg en laat dat even afgedekt met folie in de kom rusten.

Maak dan de vulling: Schil de appels en snij ze in kleine blokjes, doe er de rozijnen, kaneel en suiker doorheen. Eventueel citroensap of -rasp maakt het wat frisser en ook walnoten of amandelen kunnen erbij, maar hoeft niet.

Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in met boter of olie. Bestuif het schone aanrecht met bloem en neem 2/3 van het deeg. Rol dat met een deegroller (of een lege schoongemaakte fles) uit tot een lap die wat groter is dan de bodem van de springvorm.

Als het deeg plakt kan je het bestuiven met bloem, ook op het aanrecht kan je eventueel wat extra bloem strooien want je moet het deeg wel los maken van het aanrecht. Als dit niet lukt kan je ook het deeg uitrollen op twee stukken huishoudfolie die je met een stuk overlap naast elkaar legt. Dan kan je het deeg uitrollen en hoef je niet te letten op de onderkant. Wel even iets zwaars op de hoeken leggen, anders blijft het niet liggen.

Vervolgens drapeer je de lap deeg over de springvorm (als je folie gebruikt dan hou je de folie aan de bovenkant zodat je het kan verwijderen) en druk je het zachtjes aan zodat er geen lucht onderzit. Bedek zo de hele bodem en driekwart van de rand omhoog.

Doe de vulling in de vorm en zorg ervoor dat de vulling een centimetertje onder de rand van het deeg blijft. Neem de rest van het deeg, rol het uit tot een vierkante lap en snij er reepjes van. Maak met die reepjes een mooi ruitpatroon over de vulling heen en duw de opstaande randen van het deeg aan de zijkant plat.

Bestrijk het deeg aan de bovenkant met de rest van het ei en bak de taart in de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Heel lekker om te eten als hij nog warm is, met een bolletje kaneelijs en een toef slagroom!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: