Oud Hollandse Erwtensoep

Erwtensoep is een oud Hollands wintergerecht waar talloze recepten van bestaan. Onze oma’s weten waarschijnlijk de beste manier zoals het vroeger gemaakt werd. Vandaar dat we hieronder een recept voor erwtensoep van ‘oma’ hebben weergegeven. Hou er rekening mee dat je de erwten de avond van te voren al in de week moet zetten.

erwtensoep
Ingrediënten:
200 gram spliterwten
300 gram groene erwten
2 flinke bossen bladselderij
1 knol selderij
3 flinke preien
Zout en peper
1 Varkenspoot
500 Gram krabbetjes
250 Katenspek
3 Liter water
1 à 2 Sappige rookworsten

Bereiden
Zet de avond van te voren al de erwten en spliterwten in een ruim water in de week. Ze moeten minstens 12 uur weken om goed te kunnen garen. Giet ze af en van het weekwater op in de pan waarin je de soep gaat bereiden. Doe de poot, spek, vlees en erwten in de pan en breng ze aan de kook. Laat de soep 2 uur lang trekken of matig vuur en schep tussendoor regelmatig het ontstane schuim eraf.
Snijd ondertussen de gewassen prei en selderijknol in stukjes. Voeg na 2 uur de groenten en het zout en peper aan de soep toe. Laat het nog een uur door sudderen. Haal vervolgens vlees en spek uit de pan. Plet de hele erwten met een grote pollepel tegen de zijkant van de pan. Snijd het spek in stukjes. Dit kun je terug doen in de soep, maar ook apart serveren met roggebrood. Ontdoe het vlees van de botten en doe het terug in de pan. Blijf nu goed in de soep roeren om te voorkomen dat het aankoekt. Snijd de bladselderij fijn en voeg het aan de soep toe.
Voeg de in plakjes gesneden rookworst aan de soep toe. Serveer met roggebrood en roomboter en eventueel achtergehouden spek.

Dit is een vrij stevige soep waardoor wij aanraden om deze te eten als een echte maaltijdsoep of een kleiner pannetje maken zodat je deze soep als voorgerecht kunt gebruiken voor passende hoofdmaaltijden zoals gevulde aubergine of Een heerlijke biefstuk.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: