Oliebollen

Wie kijkt er aan het einde van het jaar niet uit naar de oliebollenkraam? De oude vertrouwde oliebol, een oerhollandse lekkernij, wordt nog zelden door mensen zelf gemaakt en het is toch zo eenvoudig om ze zelf te maken….

Oliebollen kunnen nauwelijks mislukken, maar als de temperatuur in de keuken te laag is, zal het deeg niet rijzen en komen de oliebollen niet zo lekker uit het vet.

Indien u buitenlandse vrienden of kennissen heeft, laat ze dan kennismaken met deze ouderwetse Nederlandse traktatie. Lekker warm en met poedersuiker. Ze zullen hun vingers aflikken.

oerhollandse oliebollen
Ingrediënten:
1 kg bloem
80 gram gist (vers – te verkrijgen bij de bakker)
100 gram sukade (geconfijt fruit)
100 gram rozijnen
75 gram krenten
3 eieren
50 gram witte basterdsuiker
1 liter lauwe melk
10 gram zout
80 gram zachte boter
Poedersuiker

Bereiding:

Laat de krenten, rozijnen en sukade wellen in water. Ze kunnen ook geweld worden in rum of brandewijn, maar die oliebollen zijn dan niet geschikt voor kinderen. Als de rozijnen, de krenten en de sukade geweld zijn, dan in een zeef uit laten lekken.

Los het gist op in de lauwwarme melk.
Doe de bloem in een diepe kom en voeg er de suiker en boter aan toe. Meng er vervolgens langzaam de melk doorheen totdat er een gladde massa ontstaat. Lepel er nu het mengsel van rozijnen, krenten en sukade doorheen en tenslotte het zout.

Giet het geheel over in een emmertje of grote pan, omdat het deeg flink zal rijzen en dus boven de kom uit kan komen. Dek de pan of emmer af met een vochtige warme theedoek en zet het weg op een warme plek, bij voorkeur vlakbij de verwarming of achter een kachel. Indien dit niet mogelijk is, dan zo dicht mogelijk bij een open oven. De warmte zorgt er namelijk voor dat het deeg zal gaan rijzen.

Na ongeveer 30 minuten het deeg nog eens flink omroeren en weer laten rijzen voor nog eens dertig minuten.

Verwarm zonnebloemolie in een frituur of hittebestendige pan. Neem 2 natte eetlepels en schep hiermee bolletjes van het deeg en laat het deeg in de olie glijden. Bak de oliebollen in 5 minuten bruin bij een temperatuur van zo’n 180°C. Keer de bollen regelmatig om, zodat de oliebollen egaal bruin worden.

Neem de bollen uit het vet en laat het uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en voilà deze overheerlijke Nederlandse lekkernij is klaar om genuttigd te worden.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: