Waar moet je op letten als je een magnetron koopt?
Bij het kopen van een magnetron is het belangrijk om van te voren te bedenken wat je er mee gaat doen. Hierbij kun je jezelf een aantal vragen stellen.
Wat ga je ermee doen?
Is de magnetron alleen voor even snel iets opwarmen of ontdooien of wil je er ook maaltijden in grillen, bakken of braden?
Gewone magnetrons hebben alleen de mogelijkheid om snel op te warmen of te ontdooien of enkele producten te garen. Vaak is het lastig om hele maaltijden te bereiden in alleen een gewone magnetron aangezien de diverse producten verschillende garingstijden hebben en bijvoorbeeld vlees niet bruin gebakken kan worden.
Combimagnetrons zijn een combinatie van magnetron en oven, waarbij de nadruk ligt op de magnetronfunctie. Bij een combi-oven ligt de nadruk op de ovenfunctie en deze heeft ook geen draaiplateau.
Combimagnetrons zijn te verkrijgen met hetelucht-functie waarbij een ventilator de warmte egaal verspreidt, conventioneel met boven en onderhitte, met een stoomfunctie waarbij stoom een gerecht verwarmd of met een grillfunctie om een lekker krokant korstje te krijgen. Ook zijn er combimagnetrons met een crispfunctie waarbij er niet alleen een krokant korstje wordt gecreƫerd, maar het gerecht wordt ook gegaard.
Hoe groot moet de magnetron zijn?
Uit hoeveel mensen bestaat het gezin of hoe groot zijn de schalen die erin moeten? Een gewone magnetron is vaak kleiner dan een combimagnetron. De eerste komt gemiddeld uit op 18-20 liter, de combi’s zijn normaal zo’n 26-40 liter en hebben dan ook een groter draaiplateau.
Ben ik vaak laat thuis en moet dan nog beginnen met koken?
dan is het handig om te kunnen voorprogrammeren met een ‘uitgestelde start’ zodat het eten klaar is op het moment dat je thuis komt.
Wat voor bediening wil je?
De benodigde tijdsduur en wattage (hoe hoog de magnetron staat) is afhankelijk van het soort en het gewicht van het gerecht.
Veel magnetrons hebben voorgeprogrammeerde knoppen en een gewichtsautomaat. Vaak zit er een geheugentoets op om vaakgebruikte instellingen te bewaren. Er zijn ook magnetrons waarbij puur de tijd en wattage in te stellen zijn en verder niets.
De bediening kan met tiptoetsen, die gemakkelijk schoon te maken zijn, of met druk- of draaitoetsen.
Hoeveel vermogen wil ik?
Een maximaal vermogen van 700 watt is minimaal nodig, dat is voldoende om een maaltijd in een redelijke tijd op te warmen. Er zijn ook magnetrons die 900 watt of meer vermogen hebben. Deze hebben minder tijd nodig om een gerecht op te warmen.
Moet de magnetron ingebouwd worden of niet?
Vrijstaande magnetrons kunnen/mogen niet worden ingebouwd, maar zijn vaak wel goedkoper in aanschaf.
Waar komt de magnetron te staan?
De plaats van de magnetron bepaald of de deur wel of niet handig te bedienen is. Bij sommige modellen is de draairichting te wijzigen zodat de deur andersom opengaat, wat misschien net beter uitkomt. De deur kan links of rechts draaien maar ook omlaag.
Zijn er kleine kinderen die per ongeluk bij de magnetron kunnen komen?
Als de magnetron niet hoog geplaatst kan worden en je hebt kleine kinderen, dan is het wellicht handig om een kinderbeveiliging te hebben. Bij ingeschakelde beveiliging kunnen de draaiknoppen niet meer bediend worden.
Past die ene handige schaal er wel in maar kan hij niet meer draaien?
Er zijn modellen die de mogelijkheid hebben om het draaiplateau stil te zetten.
Pas als al deze vragen beantwoord zijn kan je de juiste keuze maken voor een magnetron.