Kookplaten en fornuizen

Een kookplaat kan losstaand zijn of inbouw. Bij een fornuis zit er altijd een oven onder de kookplaat.
Waar moet je bij de keuze van een kookplaat of fornuis op letten? Onderstaande vragen kunnen je helpen bij het maken van de goede keuze.

Wat is mijn kookstijl?
Ben je iemand die graag uitgebreid aan het kokkerellen gaat, eet je graag elke dag aardappelen, vlees en groente of maak je alleen maar eenpanswokschotels? Je kookstijl bepaald wat voor extra’s en speciale functies je wilt hebben.

Neem ik een fornuis of een kookplaat met een losse oven?
Een fornuis is eigenlijk altijd losstaand, er bestaan bijna geen inbouwfornuizen. Dat maakt dat het veel goedkoper is om een fornuis te plaatsen dan een inbouwkookplaat en een losse inbouw oven. Een fornuis is over het algemeen mooier dan een losse (niet-inbouw)kookplaat met een aparte oven. Bij het ontwerp van de keuken kan het heel mooi en praktisch zijn om het fornuis tussen twee andere onderdelen te zetten met een hoogteverschil. Het voordeel van een wat lager fornuis is dat je goed in de pannen kan kijken, terwijl een iets hoger aanrecht beter is voor de ergonomie bijvoorbeeld tijdens het snijden van ingrediënten.
Een nadeel is dat bij een fornuis de oven altijd laag zit. Dat maakt het wat minder handig om gerechten in- of uit de oven te halen en ook het zicht in de oven is minder makkelijk.
Kleine kinderen kunnen ook makkelijker per ongeluk de oven bedienen, dus let dan wel op dat er een kinderbeveiliging en -slot op zit.
Fornuizen zijn er in veel breedtes. Hoe breder de oven, hoe meer kookzones er mogelijk zijn, maar ook meer ruimte voor grote pannen. Denk er wel om dat er dan ook een bredere afzuigkap nodig is.

Welke grootte moet ik nemen?
Kookplaten zijn er in de breedtes van 55 tot 90 cm. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan je de plaat kiezen die er tussen past. Je kookstijl is bepalend voor de grootte en breedte van de plaat. Als je veel pannen gebruikt is het handig om meer kookzones te nemen. Als je veel grote pannen nodig hebt, bijvoorbeeld bij grote gezinnen, is het raadzaam te letten op de ruimte voor de pan. Grotere kookzones zijn dan aan te raden. Ook zijn er kookzones mogelijk die niet rond zijn, maar langwerpiger, voor bijvoorbeeld vispannen.

Moet ik een inbouw of een losse kookplaat nemen?
Over het algemeen zal je kiezen voor een fornuis of een inbouwkookplaat. Een losse kookplaat heeft alleen zin indien er een beperkt budget is aangezien inbouwen duurder is of omdat inbouwen om de een of andere reden technisch niet mogelijk is.

Wat voor soort kookplaat moet ik kiezen?
Er zijn vier soorten kookplaten, hier vind je een uitgebreide beschrijving: Gas, elektrisch, keramisch of inductie..
Andere benamingen zijn vaak varianten of andere soorten elektrische kookplaten.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?
Pannen die op gas hebben gestaan kunnen daarna nooit meer op een vlakke kookplaat gebruikt worden. Gasfornuizen zorgen ervoor dat de bodem altijd iets krom trekt zodat de bodem van de pan niet volledig meer steunt op een vlakke plaat. Dit heeft tot gevolg dat het eten veel minder snel opwarmt maar kan ook schadelijk zijn voor de kookplaat doordat die plaatselijk oververhit raakt.

Let bij aanschaf goed op de knoppen. Zitten de tiptoetsen niet te dicht bij elkaar zodat ze lastiger te bedienen zijn? Lopen de draaiknoppen wel prettig of zijn ze lastig in te stellen omdat ze te zwaar gaan of te licht of niet gelijkmatig?
Het bedieningspaneel kan aan de voorkant of aan de zijkant zitten. Kijk altijd goed of de plaats van de knoppen wel handig is op de plaats waar de kookplaat komt in de keuken zodat je niet met je arm vlak langs hete pannen langs moet.

Tot slot zijn er nog extra opties die soms handig kunnen zijn. Denk hierbij aan kinderbeveiligingen, boosterfuncties en indicatielampjes voor restwarmte.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: