Japanse Schelp met Gamba’s en Tongfilet

Dit feestelijke visgerecht is altijd een succes! Het is makkelijk en snel te maken, als je alles hebt klaarliggen is het binnen een paar minuten klaar en het ziet er heel leuk uit.

Voor vier personen heb je nodig:
-Vier stukjes slibtongfilet, van ongeveer 10 cm. Dus twee flinke filetjes, gehalveerd en een beetje mooi in een ‘wybertje’ gesneden. Je kan ook andere soorten witvis nemen, als het maar stevig is en niet uit elkaar valt.
-Acht gamba’s, met het staartstukje er nog aan.
-Een klein bakje wakame (zeewiersalade), dit is te krijgen bij de visboer of bij een japanse winkel of sushibar.
-drie tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden.
-versgemalen peper, zeezout
-olijfolie of sojaolie
-half lenteuitje in dunne ringetjes
-klontje roomboter
-japanse sojasaus (bij de supermarkt te krijgen, maar ketjap is te zoet)

Bereiding:
Neem vier st. Jacobsschelpen en zorg dat ze goed schoon zijn. Deze schelpen zijn te krijgen bij de visboer en zijn goed schoon te maken, dus je kan ze vaker gebruiken. Maar natuurlijk kan je ook een mooi bordje nemen. Leg op elke schelp een beetje wakame.

Bak de knoflookplakjes in de olijfolie tot ze gaan kleuren en bewaar ze even apart. Maak de gamba’s schoon en dep ze droog. Snij ze in de rug een paar mm in en verwijder de darm, dat is een zwart draadje. Vaak is dat al gedaan, maar controleer even of er geen darm meer in zit. Doe een beetje peper en zeezout op de tongfilets en gamba’s en bak ze in de pan met de olijfolie. Doe er eventueel nog een beetje bij, maar je hebt niet veel olie nodig. Bak eerst de gamba’s in de pan op de ene kant, dat gaat heel snel en pas als je ze omdraait doe je de tong erbij.

Deze is veel sneller gaar. Bak de tong ook aan beide kanten. Als de vis gaar is, dat is echt heel snel, leg je de tongfilet in het midden, op de wakame, en de gamba’s zet je rechtop ernaast. Smelt dan een klont roomboter in de rest van de olie ( verhouding ongeveer 50/50) , maal er wat peper overheen en een paar druppels sojasaus. Die sojasaus overheerst snel, doe daar niet teveel van. Druppel een eetlepel van deze saus over de vis. Strooi flink wat gebakken knoflook erover en wat dunne ringetjes lenteui.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: