Groentesoep met balletjes

Dit is een heerlijk gerecht dat doet denken aan vroeger. Oma’s groentesoep met balletjes gaat er meestal goed in en combineert heerlijk met knapperig gebakken stokbrood en (kruiden)boter. Het is een ideale, snelle maaltijd die ook nog eens ontzettend gezond is en waar het hele huis zo lekker naar gaat geuren; zodra je binnenkomt weet je; ‘ik ben thuis’.
Een andere versie, die nog makkelijker én magerder is, is zonder balletjes maar wel met gehakt. Daarover vertellen we straks meer. Eerst volgt hier het recept.

groentesoep
Ingrediënten:
1 Liter bouillon of water met 2 bouillonblokjes
250 gram gemengde groenten naar keuze, bijvoorbeeld worteltjes, prei, bloemkool, sperziebonen, ui, paprika, knolselderij, aardappel etc.
50 gram gehakt
Zout & versgemalen peper
1 el paneermeel (niet nodig bij de magere versie)
35 gram vermicelli
1 el. Gehakte peterselie
1 el. Gehakte bladselderij (de selderij geeft die speciale ‘groentesoepsmaak’ aan je soep, een onmisbaar ingrediënt dus!)

Bereiding:
Breng de bouillon aan de kook en voeg de kleingesneden groenten toe. Laat het, met het deksel op de pan, 10 minuutjes zachtjes doorkoken. Maak ondertussen gehaktballetjes ter grootte van een knikker, van het gehakt, de paneermeel, zout en peper.
Strooi de vermicelli in de soep en kook deze gaar. Tijdens de laatste 5 minuutjes de balletjes meekoken. Voeg bladselderij en peterselie toe en breng op smaak met zout en peper.
Magere versie met gehakt
Bij deze versie kook je een bouillon van het gehakt; bak het gehakt even rul met een vork in een droge soeppan, zodra je losse korreltjes hebt, voeg je een liter water toe. Als je een magere soep wilt, doe je dit al een dag van te voren. Laat de bouillon afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem vervolgens een nacht in de koelkast. De volgende ochtend is het vet uit het gehakt gestold en drijft boven op de bouillon. Schep het vet eruit en gooi het weg. Dit gaat misschien nog wel het makkelijkste met de hand.
Nu volg je dezelfde aanwijzingen als hierboven, alleen dan zonder de balletjes aan te maken. Het resultaat is een heerlijke groentesoep met een vol aroma en losse korreltjes gehakt.

Probeer ook eens onze andere soep recepten zoals bijvoorbeeld Pindasoep of Erwtensoep.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: