Gemarineerde Spareribs

Het geheim van goed gegrild vlees is een goede marinade die gemaakt is van de juiste ingrediënten en voldoende tijd krijgt om te marineren. Bij spareribs hebben we het over het voorste deel van de ribbenkast, meestal van het varken, maar lamsspareribs zijn ook erg lekker. De beste ribbetjes hebben veel vlees en weinig vet.
Er zijn verschillende manieren om knapperige, pittige spareribs te maken. Vaak wordt het vlees eerst een tijd gemarineerd, vervolgens voorgekookt en dan geroosterd. Maar u kunt ze ook direct na het marineren in de oven bruin bakken, dit houdt het vlees malser. Hoewel een grill of de grill van de oven ook een goed resultaat geven, krijgt u het lekkerste resultaat op houtskool, want dat geeft die specifieke smaak van geroosterd vlees.
Ook met de marinade kunt u alle kanten op. De Amerikaanse ‘sticky spareribs’ hebben een zoete marinade van sojasaus, ketchup, suiker en gember, of soms met abrikozensap toegevoegd. Oosterse spareribs zijn pittiger, op basis van sojasaus en specerijen. U kunt hier zelf uiteraard ook me experimenteren om uw eigen favoriete marinade te ontwikkelen.

gemarineerde spareribs
Ingrediënten voor 2 kilo spareribs:
3 eetlepels ketjap asin
3 eetlepels azijn of sherry
1 teentje knoflook
½ eetlepel abrikozenjam
1 eetlepel mosterd
1 theelepel tomatenpuree
een ½ theelepeltje 5-kruidenpoeder
zout en peper

Bereiding:
Verwijder, indien nodig, het vlies aan de holle kant van de spareribs en verdeel het in stukken of losse ribben. Meng alle ingrediënten voor de marinade en wrijf het vlees er goed mee in. Laat het vlees een paar uur marineren, liefst een hele nacht. Haal de overtollige marinade van het vlees af, maar gooi het niet weg. Dit gebruikt u om het vlees tijdens het roosteren nog af en toe mee in te smeren.
Rooster de spareribs op de barbecue of onder de grill in de oven. Zorg dat er voldoende afstand is tussen het vlees en het vuur om aanbranden te voorkomen. Smeer het vlees af toe in met de marinade en keer regelmatig. Na ongeveer een half uur zijn de gemarineerde spareribs gaar.
Lekker met rijst en een frisse salade of met gebakken aardappeltjes en geroosterde maiskolven.

Als voorgerechten bij deze maaltijd kunnen we je de volgende recepten aanraden : Carpaccio, Kaas met uien stokbrood of Pindasoep.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: