Gehaktballen maken doe je zo!

Veel mensen vinden het lastig om gehaktballen te maken. Wij kennen de oer-Hollandse gehaktbal en de enige echte oma’s gehaktbal. Oma’s gehaktballen blijven natuurlijk het lekkerste. In dit recept leert je hoe je de lekkerste gehaktballen maakt. Het recept is voor 4-5 grote gehaktballen en de bereidingstijd is ongeveer een uur.

gehaktballen makenIngrediƫnten:
- 500 gram magere rundergehakt
- 2 sneetjes wit brood (zonder korstjes)
- 150 milliliter halfvolle melk
- 100 gram boter
- 1 middelgrote ei
- 3 eetlepels paneermeel
- 1 glas water

Hulpmiddelen:
- Vleesspatel of vleesstang
- Grote braadpan

Bereiding brood:
Giet de 150 milliliter halfvolle melk in een schaal en doe hierin de 2 sneetjes witbrood zonder korstjes. Zorg ervoor dat het brood goed is doorweekt. Prak dan het middelgrote ei door het doorweekte brood heen. Door dit broodmengsel zullen de gemaakte gehaktballen lekker luchtig zijn.

Bereiding gehaktballen:
Wij gaan nu het gehakt kneden door achtereenvolgend het gehakt, nootmuskaat, peper en zout toevoegen aan het broodmengsel. Kneed dan het geheel heel goed door elkaar en draag er zorg voor dat de kruiden goed verdeeld worden. Hierdoor voorkom je de zogenaamde smaakbommetjes.

Verdeel vervolgens het gehaktmengsel in 4 of 5 gelijke porties. Hierna gaan wij mooie gehaktballen draaien. Dit wordt gedaan door de ballen steeds van de ene hand naar de andere hand te laten vallen. Het is belangerijk dat er de tijd voor wordt genomen. Als het draaien van de gehaktballen met nattige cq vochtige handen wordt gedaan worden ze mooi rond.

Verhit de boter op hoog vuur in de grote braadpan. Als de boter een beetje bruin geworden is en de grote bellen zijn weggetrokken wordt het vuur op de halve stand gezet. Bak de gehaktballen vervolgens in 20 minuten rondom bruin.

Er kan ook voor worden gekozen om na 10 minuten bakken, 1 glaasje water toe te voegen aan de gehaktballen. Laat dan het geheel op een gemiddeld vuur dan door pruttelen. Hierdoor weet u dan zeker dat de gehaktballen van binnen gaar zijn.

Tips:
Om vet spetters op het fornuis tegen te gaan kan eventueel een spatdeksel gebruikt worden.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: