Gegratineerde uiensoep

Gegratineerde uiensoep is zo’n typische Franse klassieker die u zich misschien kunt herinneren van een heerlijke vakantie in Frankrijk en die u gegeten heeft op een terrasje van een knusse Franse bistro. Elke streek heeft zijn eigen recept. De basis is uiteraard een heleboel uien, en een lekkere vleesbouillon, met bovenop een sneetje knapperig stokbrood met kaas die onder de grill gesmolten is. Wilt u graag een vegetarische versie? Vervang dan de vleesbouillon door groentebouillon en kies voor een vegetarisch gestremde kaas. Heerlijk op een koude herfstdag of een mooi nazomeravond in de tuin. Bon appetit!

gegratineerde franse uiensoep
Ingrediënten:
6 grote uien, het liefst rode uien
50 g boter
versgemalen peper
2 eetlepels bloem
1 1/2 liter runderbouillon (eventueel van tablet)
2 takjes verse tijm (of 2 tl gedroogde)
8 sneetjes stokbrood naar keuze
150 g geraspte Gruyère (kaas)
Eventueel 4 eetlepels cognac of rode port

Bereiding:
Schil de uien, halveer ze en snijd ze in ringen. Smelt de boter (in de pan waar u de soep in gaat maken) en smoor de uiringen zachtjes terwijl u ze af en toe omschept, totdat ze een goudbruine kleur krijgen. Neem hiervoor de tijd en doe het langzaam op matig vuur, dan krijgen de uien een heerlijke zoete smaak.
Roer de bloem bij de uien en bak het even mee, zonder dat de bloem bruin wordt. Eventueel de cognac erdoor roeren. Giet nu in één keer de koude bouillon erbij en roer goed met de garde zodat alle bloem mooi oplost. Wilt u warme bouillon gebruiken, giet dan eerst een scheutje bouillon erbij, roer goed, dan weer een scheutje, totdat er een vloeibaar papje ontstaat. Giet dan de rest van de bouillon erbij.
Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en de tijm. Breng de soep aan de kook en laat hem op laag vuur nog een minuut of twintig garen.

Gratineren:
Grill de sneetjes stokbrood onder de ovengrill aan beide kanten lichtbruin. U kunt daar ook de broodrooster voor gebruiken. Leg de sneden brood in 6 ovenbestendige soepkommen. Bestrooi ze rijkelijk met kaas. Schep de soep erover (het brood komt dan bovenop drijven) en zet de kommen onder de grill totdat de kaas mooi bruin en gesmolten is.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: