Geglazuurde Chocoladetaart

Loopt het water je niet in de mond wanneer u langs vitrines loopt met bijzondere taarten? Vruchtentaartjes, zo mooi opgemaakt, dat ze het fantastisch zouden doen in een stilleven, een kaastaart zo smeuiig dat je er direct je tanden in zou willen zetten…..en chocoladetaarten zo glanzend dat je erop zou willen schaatsen. Wij kwamen erachter dat het niet eens zo moeilijk is om zo’n geglazuurde chocoladetaart te maken, alhoewel het wel wat tijd in beslag neemt.

chocoladetaart
Benodigdheden:
1 springvorm van 23 cm doorsnee

Voor bodem en korst:
9 chocoladekaakjes (niet met chocola bedekt) – verkruimeld
5 el ongezouten boter, gesmolten

Voor de vulling:
1¼ kop dikke room
250 gram bittere chocolade (maximal 65% cacao), gehakt
2 grote eieren
1 tl pure vanille extract
¼ tl zout

Voor het glazuur:
2 el dikke room
50 gram bittere chocola – fijngehakt
1 tl maissiroop
1 el warm water

Bereiding:
Voor de bereiding starten we met de bodem. Verwarm de oven voor op 180˚C.
Verkruimel de chocoladekaakjes en mix het met de gesmolten boter tot een min of meer gladde massa ontstaat. Druk de koek/botermassa flink aan op de taartbodem, alsmede 2 cm langs de rand en plaats de springvorm in het midden van de oven. Bak de bodem in ongeveer 10 minuten en laat daarna voor 10 tot 15 minuten afkoelen.

Breng voor de vulling de room aan de kook op een gematigd vuur. Doe de brokjes chocola in een kom en giet er de warme room overheen. Laat de chocola in ongeveer 5 minuten smelten in de room. Roer daarna het mengsel voorzichtig tot een gladde massa ontstaan. Klop in een andere kom de eieren los met de vanille en wat zout en roer dit mengsel door de chocola. Giet de vulling op de bodem en plaats de springvorm terug in de oven en bak de taart voor ongeveer 20 minuten tot de vulling is gerezen tot zo’n 5 cm onder de rand aan de rand is gehard. De vulling aan de binnenkant zal nog wat drilligerig, maar deze zal harder worden tijdens het afkoelingsproces. Neem de taart uit de oven en laat hem in ongeveer 1 uur afkoelen.

Verwarm de room op een gematigd vuur en neem deze van het vuur zodra het aan de kook is. Roer de chocoladebrokjes door de room tot ze gesmolten zijn. Roer nu siroop er doorheen en tenslotte de eetlepel warm water. Giet het glazuur over de taartvulling en beweeg de taart in alle richtingen totdat de gehele taart van een laagje glazuur is voorzien. Zet de taart weg en laat het glazuur in 1 uur uitharden.

Vond je ons recept voor een chocoladetaart net zo lekker als onze redactie ? Probeer dan ook eens vanille cupcakes of boterkoek te maken.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: