Dressing voor salade

Dressing is letterlijk de aankleding van je salade.
Dit basisrecept is in een minuut gemaakt, veel gezonder dan de kant-en-klare dressings uit een flesje en je kan qua smaak variëren zoveel je wilt.

Ingrediënten:
1 eetlepel limoensap of citroensap
3-4 eetlepels (extra vierge) olijfolie
1 theelepel Dijon mosterd
1 theelepel honing
peper
eventueel zout

De basis:
Meng de limoen- of citroensap met de mosterd, de honing en peper in een afgesloten potje of een dressing shaker en schud het goed. Voeg daarna drie eetlepels olie toe en schud nogmaals.
Proef of het niet te zuur is, voeg anders nog wat olijfolie toe.

Voeg eventueel zout toe naar smaak. Mosterd maakt het ook al zout, dus is het niet nodig om extra toe te voegen.

Variaties:
De limoen of citroen kan je vervangen voor wijnazijn of balsamicoazijn als je dat liever hebt. Sinaasappelsap kan ook heel goed voor een iets zoetere dressing.
Ook de olie kan je vervangen: neem dan bijv. gezonde lijnzaadolie of notenolie, of een theelepeltje sesamolie erbij. Als de notenolie te sterk is kan je ook deels olijfolie en deels notenolie nemen. Ook kan je de olie vervangen voor yoghurt voor een yoghurtdressing. Proef goed en maak het helemaal zoals jij de dressing het lekkerst vindt.

De verhouding in dressing is in principe 1 deel zuur (limoen, citroen of azijn of sinaasappelsap) en 3 delen olie maar als je het te zuur vind kan je ook een verhouding van 1 op 4 aanhouden.

Voor meer lekkere variaties kan je kruiden toevoegen. Bijvoorbeeld vers gehakte kruiden zoals oregano, basilicum, koriander, tijm of peterselie, dragon of kervel of een mengsel van verschillende kruiden.

Ook heerlijk is dressing met blauwe kaas zoals gorgonzola of roquefort. Meng de kaas dan met een staafmixer of keukenmachine erdoor of prak het heel goed met een vork.

Maak pittige dressing met een snufje cayennepeper of romiger met een beetje room erdoor. Of doe er een teen fijngeperste knoflook bij en/of een heel fijngehakt uitje.

Echte Caesar dressing maak je van: 2 teentjes knoflook, 3 ansjovisfilet (blikje), een kleine eetlepel mosterd, een theelepel worcestershire saus, 2 eetlepels citroensap en een ei dat 20 seconde in net kokend water heeft gelegen. Goed mengen in de blender of met de staafmixer.

Maak de dressing minimaal een half uur van te voren, dan kunnen de smaken van de kruiden goed vrijkomen.

Maak een lekkere groene salade en giet er de dressing overheen.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: