Crèpes Suzette

Crèpes Suzette is waarschijnlijk het meest beroemde pannenkoekenrecept ter wereld en het grappige is, dat het per ongeluk ontdekt is! Wie de echte uitvinder is, daar verschillen de meningen over. Het zou de veertienjarige hulpkelner Henri Carpentier (1880-1961) zijn die het gerecht van August Escoffier per ongeluk vlam liet vatten. Anderen zeggen dat Escoffier zelf de uitvinder is. In ieder geval zouden de pannenkoekjes voorgezet worden aan de Prins van Wales, die later koning Edward VII zou worden. Escoffier wilde het gerecht naar de Prins noemen, maar deze antwoordde: “Nee, ik ben dat onwaardig. Laten we dit voortreffelijke nagerecht noemen naar de jongedame die me vergezelt”.
Hoe het ook zij, Crêpes Suzette is een verrukkelijk nagerecht van dunne flensjes met een gekaramelliseerde saus van sinaasappelsap, suiker en citroen, die op het laatst geflambeerd worden door het te besprenkelen met sinaasappellikeur en deze aan te steken.

crepessuzette
ingrediënten:
120 Gram bloem
2 Eieren + 1 eidooier
Snufje zout
200 Ml. melk
1 Zakje vanillesuiker
1 El. Sinaasappellikeur (bv. Grand Marnier)
60 Gram boter
Voor de saus:
300 Ml sinaasappelsap, vers geperst
50 Ml citroensap
125 Gram bruine basterdsuiker
4 El sinaasappellikeur

Bereiding:
Doe de gezeefde bloem met het zout in een kom. Klop in een andere kom de eieren met de suiker totdat het mengsel een lichtgele kleur heeft. Voeg de melk toe en roer goed. Voeg vervolgens de likeur, vanille en 80 ml water toe en op het laatst de bloem. Roer tot er een egaal beslag ontstaat. Zet het beslag een half uurtje in de koelkast.
Maak ondertussen de saus:
Breng de sinaasappelsap aan de kook, voeg suiker en citroensap toe en laat het op zacht vuur sudderen totdat de suiker is opgelost en het een beetje ingekookt is. Dit duurt ongeveer 5 minuutjes. Haal van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
Roer een klontje gesmolten boter door het beslag. Verhit een koekenpan en smelt er een klontje boter in. Bak dunne pannenkoekjes aan beide zijden goudbruin. Bak tot het beslag op is.

Garnering:
Vouw de pannenkoekjes in vieren en leg ze even in de saus. Laat het even intrekken, haal ze dan uit de saus en schik ze netjes op een bord. Nu komt het flamberen. Dit gaat het makkelijkst door een opscheplepel voor saus of soep te gebruiken. Schenk de likeur op de lepel en steek het aan. Giet de brandende likeur over de crèpes en serveer direct!

Vond je dit gemakkelijk en ook lekker ? Maak dan volgende keer eens Lemon Possett of Haagse Bluf.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: