Creme Brulee

Vaak zijn de eenvoudigste gerechten het lekkerst. Creme brulee is een heerlijke romige pudding die van binnen lekker koud en smeuïg is met bovenop een knapperig, warm karamellaagje. Niet iedereen durft zich te wagen aan recepten als creme brulee; ze zijn bang dat het te dun of te dik wordt of dat er klontjes inkomen. Toch is die angst helemaal niet nodig, want met de juiste stappen (zoals we die hieronder aangeven) kun jij ook een perfecte, tongstrelende creme brulee maken!

cremebrulee
ingrediënten:
6 Eieren gesplitst (wit gebruik je niet)
100 Gram (riet)suiker
500 Ml. ongezoete slagroom
1 Vanillestokje
(bruine) basterdsuiker voor het maken van het laagje

Bereiden:
Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap de zaadjes eruit en doe ze in een pan met een stevige bodem. Doe de slagroom en de suiker erbij en breng het mengsel aan de kook. Klop het eigeel los met een beetje van hete room. Voeg nu, al roerend, de rest van de room aan het eimengsel toe. Blijf goed roeren zodat er geen gestolde stukjes ei ontstaan.
Verdeel het mengsel over de ovenvaste bakjes (ongeveer 5 à 6 stuks)en zet ze op het rooster in het midden van de op 125 graden voorverwarmde oven. Na 35 à 45 minuten is de creme klaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Dek ze vervolgens af en laat de bakjes minstens 2 uur in de koelkast verder afkoelen en opstijven. Tip; deze fase van de creme brulee kun je al een dag van te voren afronden.

Brulee:
Bestrooi de bovenkant met een egaal laagje suiker. Het knapperige laagje bovenop kun je op twee manieren doen; ofwel je gebruikt een brander, ofwel je zet de bakjes vlak onder de grill van je oven. Laat de suiker smelten en bubbelen tot het donker, goudbruin is. Dit gaat heel snel, zorg dat het niet verbrandt!
Om te zorgen dat de pudding lekker koud blijft, terwijl het laagje bovenop lekker warm en knapperig wordt, kun je de bakjes in een laag ijs(water) zetten als je ze onder de grill plaatst.
Tip; heb je geen vanillestokje, dan kun je ook vanillesuiker gebruiken.

Andere nagerechten die zeker het proberen waard zijn : Stoofpeertjes of Chocolade Mousse.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: