Chocolade mousse

Een heerlijk luchtig en luxe dessert dat met weinig ingrediënten te maken is. Het leuke nieuws; het is helemaal niet moeilijk! Er zijn bovendien tal van variaties op chocolademousse en qua garnering kun je je ook helemaal uitleven, zo kun je er ofwel een eenvoudig toetjes van maken of juist een luxe nagerecht bij een uitgebreid diner. Hieronder volgen twee basisrecepten waar je naar hartenlust mee kunt variëren.

chocolademousse
Manier 1, ingrediënten:
200 pure chocolade in stukjes gebroken
2 eieren, gesplitst
60 gram suiker
1,5 dl slagroom

Bereiden:
Verwarm de chocolade au bain-marie (een kom in een pan met kokend water). Klop ondertussen de eidooiers met de suiker luchtig en lichtgekleurd. Als de chocolade gesmolten is, haal je de kom uit de pan en klop je het eimengsel door de chocolade. Laat het chocolademengsel afkoelen, maar roer af en toe door. Klop ondertussen de eiwitten stijf en klop de slagroom stijf. Schep het eiwit en de slagroom voorzichtig door de chocolade tot er een luchtige en gelijkmatige mousse ontstaat. Verdeel dit over schaaltjes of dessertbordjes, zet de mousse in de koelkast en laat het minstens een uur, maar liever langer, opstijven.

Manier 2, ingrediënten:
100 ml melk, verwarmd
150 g pure chocolade +
200 ml slagroom
50 g witte basterdsuiker

Bereiden:
Warm de melk vast op in de magnetron, dit gaat een stuk sneller. De melk en de chocolade in een kom en verwarm deze au bain-marie. Roer goed door en maak er een soort chocolademelk van. Haal de kom uit de pan en laat het mengsel afkoelen maar roer het regelmatig door.
Klop ondertussen de slagroom bijna stijf met de suiker. Schep de slagroom vervolgens voorzichtig en in gedeelten door de afgekoelde chocolademelk. Zet de mousse minstens een uur in de koelkast, zodat hij goed op kan stijven.

Garnering:
Om de mousse te garneren, kun je je eigen smaak en fantasie gebruiken. Chocolade schaafsel (leg een reep chocolade op het aanrecht, neem een scherp mes en zet dit met een hoek van 90 graden op de chocolade, schaaf er nu krullen af door het mes van je af te bewegen). Ook nootjes, fruit of (witte) chocoladesaus zijn erg lekker. Tip; zet verschillende soorten garnering op tafel en laat je gasten zelf kiezen!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: