Boeuf Bourguignon

Deze klassieker komt, hoe kan het ook anders, uit de Bourgogne. Dit stoofgerecht is een Franse klassieker en bestaat al meer dan honderd jaar.

Je hebt nodig:
500 gr. sucadelappen of riblappen
100 gram ontbijtspek in blokjes
1 grof gesneden ui
1,5 dl. runderbouillon
1,5 dl. rode wijn (natuurlijk een Bourgogne wijn, anders is het geen Boeuf Bourguignon!)
150 gram champignons
een peen in blokjes
peper, zout
boter
bloem
een theelepel tijm
1 laurierblad
1 takje peterselie
2 knoflooktenen, fijngesneden

De bereiding:
Snij het vlees in niet te kleine stukken van zo’n 5-6 cm. Smelt een klont boter in de pan en bak daarin de ontbijtspek en fruit de ui en de blokjes wortel erbij. Schep de wortel, ui en spek uit de pan en voeg wat extra boter toe aan het braadvocht. Als de boter heet is, doe dan het vlees erin en braad het aan. Bestrooi het met peper en zout.
roer zodra het vlees goed gekleurd is een eetlepel bloem erdoor en laat dit even gaar worden. Dit zorgt ervoor dat de saus straks goed bind.

Verwarm de bouillon en de wijn, dit kan bij elkaar. Doe de wortel, spek en ui erbij, voeg de tijm, laurierblad, peterselie, knoflook, bouillon en wijn erbij en laat dit 3 en een half uur stoven. Snij de champignons grof door, of als ze klein zijn kunnen ze heel blijven, en bak ze 2 minuten in een aparte pan. Voeg de champignons 20 minuten voor de eindtijd erbij en laat ze even meestoven.

De boeuf bourguignon is lekker met patat, gekookte of geroosterde aardappelen, maar ook met stokbrood of rijst. Net waar je trek in hebt. Doe er een lekkere salade bij en je bent klaar.

De boeuf bourguignon kan je rustig een dag van te voren maken en dan opwarmen op het laatste moment. Lekker makkelijk voor als je gasten krijgt.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: