Bloemkool uit de oven

Bloemkool is een veelzijdige en gezonde groente. Deze ovenschotel is een heerlijke variatie en ideaal om met een bordje op schoot voor de televisie te gaan zitten op een luie dag in het weekend.

ovengerecht met bloemkool
Ingrediënten:
- 1 grote bloemkool
- 1 kg aardappels, kruimig
- 800 gram gehakt 
- klontje boter 
- Provençaalse kruiden 
- 1 dl melk 
- 1 ei 
- zout & peper
- nootmuskaat 

Voor de kaassaus:
- halve liter halfvolle melk
- 200 g pittige (naar voorkeur) geraspte kaas
- 25 g boter
- nootmuskaat
- zout & peper
- 30 g bloem

Voorbereiden
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken en kook ze met een snufje zout gaar. Maak ondertussen de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes. Kook de bloemkool in een aparte pan gaar. Bak het gehakt rul in een klontje boter. Kruid met wat Provençaalse kruiden, peper en zout.

Bereiden
Maak een puree van de aardappels, klontje boter, scheutje melk, een ei en een snufje zout en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in en verdeel de puree over de bodem. Verdeel het gehakt erover. Verdeel de bloemkoolroosjes erover en rangschik ze netjes met de steeltjes naar beneden.
Smelt de boter in een hoge pan en roer de bloem erdoor. Schenk de koude melk in één keer bij de bloem en blijf goed roeren. Breng de saus al roerende aan de kook en roer tot er een gladde gebonden saus ontstaat. Draai het vuur uit en roer de kaas erdoor, maar houd wat kaas achter om bovenop te strooien. Kruid met zout, peper en nootmuskaat.
Verdeel de kaassaus over de bloemkool, strooi de resterende kaas erover en zet de schaal onder de hete grill. De inhoud is al heet en gaar, dus hoeft alleen de bovenkant te kleuren.
Tip: maak de ovenschaal 1 dag van te voren klaar, dan hoef je hem alleen nog maar in de oven te schuiven. Laat hem dan wel eerst warm worden en zet pas op het laatst de grill aan!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: