Biefstuk Stroganoff

Het recept voor Stroganoffsaus is bedacht door de kok van de Russische diplomaat graaf Pavel Aleksandrovitsj Stroganov. Hij won hiermee rond 1890 een kookwedstrijd in Sint Petersburg. De dubbele ff is ontstaan in de franse spelling.

Ingrediënten:
Vier mooie biefstukjes, op kamertemperatuur
een  ui
twee teentjes knoflook
een rode paprika
een groene paprika
3 tomaten, ontveld
150 gram champignons
2 theel. paprikapoeder
een eetlepel tomatenpuree
een bekertje crëme fraiche
twee of drie eetlepels wodka, het is tenslotte een russisch recept
evt. een klein scheutje worcestershiresaus (ja, zo schrijf je dat echt) of een paar druppels tabasco, als je het wat pittiger wilt.
een flinke eetlepel gehakte peterselie
Olijfolie, peper, zout

Bereiden:
Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij de paprika’s en tomaten in kleine blokjes, snij de champignons in plakjes en hak de peterselie fijn.

Doe wat olie in de pan en fruit de ui, paprika, champignons, tomaten, paprikapoeder en knoflook 5-6 minuten. Voeg de tomatenpuree erbij en bak het even mee.

Doe de wodka, de crême fraiche en bijna alle peterselie (de rest is voor de garnering) erbij en laat het even inkoken. Maak op smaak met peper en zout en eventueel worcestershiresaus of tabasco Strooi als laatste de rest van de fijngehakte peterselie eroverheen.

Ondertussen de biefstukken bakken:
Biefstuk bakken is een apart vak. Je zou kunnen zeggen: strooi er peper en zout op, bak ze in hete boter even goed aan en bak ze dan vijf tot zes minuten voor een gemiddelde biefstuk, dan is het medium gebakken. Dan nog even vijf minuten laten rusten onder aluminiumfolie en ze zijn klaar.

Als je meer wilt weten, lees dan: Hoe bak ik de perfecte biefstuk?

Leave a Comment

Previous post:

Next post: