Bechamelsaus of witte saus

Deze veelzijdige saus is heel makkelijk te maken en wordt vaak gebruikt als basis voor andere sauzen. Ook in lasagna en in moussaka is dit een standaard ingrediënt.
Je kan het ook in pakjes kopen, maar zelfgemaakt is echt veel lekkerder.

Benodigdheden:
25 gram bloem
25 gram boter
ongeveer 250 ml melk
peper, zout, nootmuskaat

Bereiden:
Doe de boter in een steelpan en laat het op halfhoog vuur smelten. Het moet niet bruin worden. Voeg de bloem erbij door een (thee)zeefje en roer direct heel goed. Blijf roeren en laat de bloem een paar minuutjes garen.

Doe het vuur eventueel iets lager en voeg een heel klein scheutje melk toe. Het lijkt alsof het meteen klontert maar als je goed blijft roeren trekt de melk helemaal in de bloem/boter mengsel (roux) en klontert het niet. Als het te hard gaat haal je de pan even van het vuur terwijl je blijft roeren.

Voeg nu het volgende kleine scheutje toe en roer weer tot het glad is. Het is heel belangrijk dat je telkens pas weer melk toevoegt als het papje glad is. Blijf dit doen totdat je de gewenste dikte hebt voor de saus. Laat nog heel even zachtjes koken om de bloem helemaal te garen, maar kijk uit dat de bodem niet aanbrand, dus blijf roeren.
Maak de saus af met peper, zout en nootmuskaat naar smaak.

Als er toch klontjes in komen, zet je eenvoudig de staafmixer erop, maar het is natuurlijk de sport om dat niet te hoeven doen. :-)

Dit is een basissaus waar je heel makkelijk andere sauzen mee kan maken.

Maak bijvoorbeeld kaassaus door er geraspte parmezaanse of belegen kaas doorheen te laten smelten.

Je kan ook roomsaus maken door er 100 ml slagroom doorheen te doen. Dan moet je de basissaus wel ietsje dik houden, anders wordt het met de slagroom erbij te dun. En niet mee laten koken na het toevoegen van de room.

Een eidooier op het laatst toevoegen kan ook, dan wordt het ook romiger en krijgt de saus iets meer kleur.

Ook heel lekker is een flinke lepel mosterd erdoor, dan heb je dus mosterdsaus.

Als je wat minder zware saus wil kan je de melk vervangen voor bouillon, dan heet het veloutésaus. Neem visbouillon voor visgerechten, kippenbouillon voor bij de kip, enzovoorts.

boter en bloem bij elkaar doen

boter en bloem

beetje melk erbij: de roux

de roux

beetje bij beetje de melk erbij

melk erbij

Dan de kaas toevoegen

kaas toevoegen

Nog even doorroeren en de kaassaus is klaar.

nog even doorroeren.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: