Andijviestamppot met zure room en uitgebakken spekjes

Er bestaat geen Hollandser gerecht dan een stamppot en met name buitenlanders die geen hoge pet op hebben van de Nederlandse keuken staan er versteld van hoe smaakvol die gestampte aardappelen kunnen zijn. Rauwe andijviestamppot is een van vele en gemakkelijke mogelijkheden. Rookworst kennen veel buitenlanders niet en zij zijn dan ook reuze nieuwsgierig wat dit precies is.

andijviestampot
Ingrediënten:
1 grote stronk andijvie
700 gram afkokende aardappelen
350 gram dobbelsteentjes rookspek
1 rookworst
Scheutje melk
1 klontje boter
200 ml zure room
Nootmuskaat
Zout
Mosterd

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze met wat zout in ruim water tot ze kruimig en zacht zijn. Leg de rookworst op de aardappelen en laat deze meekoken. Neem de rookworst uit de pan. Giet de aardappelen af en laat deze op een laag vuurtje droog stomen.

Snijd ondertussen de andijvie en was deze tot al het zand uit de andijvie is verdwenen. Laat de andijvie uitlekken in een vergiet.

Bak de dobbelsteentjes spek in een koekenpan. Voeg geen boter of olie toe. Laat de dobbelsteentjes in hun eigen vet lekker knapperig worden. Zo nodig af en toe het vet afgieten.

Stamp de aardappelen met een scheutje melk en het klontje boter fijn. Voeg nu de gesneden andijvie toe aan de aardappelen en roer het geheel goed door elkaar. Voeg er nu de uitgebakken spekjes aan toe. Meng nu de zure room door de stamppot en breng op smaak met nootmuskaat. Indien gewenst kan er een flinke lepel scherpe mosterd door de stamppot geroerd worden.

Snijd de rookworst in plakjes.

Verdeel de stamppot over de borden en leg er de plakjes rookworst bovenop. Jus is niet echt nodig, omdat de melk, boter en zure room het geheel al smeuiig genoeg hebben gemaakt. Maar indien u jus prefereert, dan is het best om jus van rundvlees te gebruiken.

Nederlanders hebben zo hun eigen gewoonte en vaak wordt een glas melk gedronken bij zo’n oerdegelijke maaltijd, echter met name de buitenlandse gast zal er graag een glas wijn bij drinken. Denk dan bijvoorbeeld aan een rondborstige rode Bordeaux of Bourgogne.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: