Aardappelquiche met ham en kaas

De quiche kent zijn oorsprong in het Elzasgebied. In de Elzas werd regelmatig strijd gevoerd tussen de Duitser en de Fransen. Volgens het ethymologisch woordenboek betekent quiche eigenlijk kuchen, wat weer Duits is voor een taart. Het is dan ook geen wonder dat een quiche vaak in een taartvorm wordt gebakken. Quiche kan op velerlei manieren worden bereid. De meest bekende vorm is wel met paprika en prei en spekblokjes, maar het is zeker de moeite waard om het eens anders te doen.

Een aardappelquiche bijvoorbeeld met ham en kaas. Een eenvoudig gerecht waar zelfs de kinderen dol op zullen zijn en laat ze lekker meehelpen in de keuken.

quiche met ham en kaas
Ingrediënten:
6 grote vastkokende aardappelen
1 pakje bladerdeeg (kant en klaar is het handigst)
5 plakken ham van ongeveer een halve cm dik, in reepjes gesneden
150 gram Munster of Livarot-kaas, in plakjes gesneden
4 eierdooiers
2 dl verse room
2 dl halfvolle melk
1 teentje knoflook – geperst
Versgemalen peper
Zout naar smaak
Wat sprietjes verse bieslook (fijngesneden)

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze met een snufje zout in ongeveer 10 minuten beetgaar (de aardappel moet niet uit elkaar vallen). Giet de aardappelen af en snijd ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter.

Verwarm de oven voor op zo’n 180 tot 200°C.

Klop de eierdooiers los en voeg er de melk en de room aan toe. Voeg er de bieslook en de geperste knoflook aan toe. Breng het geheel op smaak met versgemalen peper en zout.

Vet een springvorm of een quicheschaal in met een klontje boter en bedek het met het bladerdeeg. Prik wat gaatjes in het bladerdeeg. Breng nu laagjes aan van aardappel, ham en kaas (een laagje aardappels, een laagje ham en een laagje kaas. Herhaal dit tot alle ingrediënten zijn verwerkt).

Giet het mengsel van ei, room en melk over de aardappelen. Plaats de het geheel in de oven en laat de quiche in ongeveer 30 tot 40 minuten bakken in de oven.

Uiteraard hoort bij dit gerecht een wijn uit de Elzasstreek. Denk eens aan een Gewürtztraminer of een Pinot Gris.

Andere gerechten die je vast en zeker lekker zult vinden als dit recept van de quiche je bevallen is zijn onder andere Spaghetti Bolognese of Aardappelsouffle.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: